Ekonomi

ABD’de Enflasyon Yapışkan Hale Geldi, FED Politikaları Yetersiz

ABD Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, 26 Temmuz 2023’te Washington DC, ABD’de düzenlenen basın toplantısında konuşuyor. (Fotoğraf: Aaron Schwartz/Xinhua)

Murat Tufan, ABD’de pandemi sonrası enflasyonun önceki dönemlerde benzeri görülmemiş özellikler gösterdiğini, katılaştığını ve küresel enerji fiyatları, jeopolitik durumlar, lojistik kaynaklar gibi birçok dış faktöre bağımlı hale geldiğini söyledi.

İSTANBUL, 25 Ekim (Xinhua) — Ekotürk TV moderatörü ve analisti Murat Tufan, ABD’de enflasyonun “yapışkan” hale geldiğini ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasının enflasyonu düşürmekte yetersiz kaldığını söyledi.

Tufan, Xinhua’ya verdiği son röportajda, “FED’in yaptığı faiz artışları enflasyonu bir miktar düşürse de yüzde 3,5-3,8 civarındaki enflasyon FED’in mevcut politikalarıyla artık yönetemeyeceği düzeyde” dedi. “

Tufan, ABD’de pandemi sonrası enflasyonun önceki dönemlerde benzeri görülmemiş özellikler gösterdiğini, katılaştığını ve küresel enerji fiyatları, jeopolitik durumlar, lojistik kaynaklar gibi birçok dış faktöre bağımlı hale geldiğini söyledi.

Tufan, İsrail ile Hamas arasında devam eden çatışmanın olumsuz etkilerine ve çatışmanın çok daha geniş bir cepheye yayılma riskine de dikkat çekti.

Tufan, “Böyle bir risk var. Dolayısıyla Gazze’ye kara operasyonu veya başka bir gelişme olursa petrol fiyatları varil başına 100 doların üzerine çıkar.”

Bir müşteri San Mateo, Kaliforniya, ABD’deki bir süpermarkette alışveriş yapıyor, 12 Nisan 2023. (Fotoğraf: Li Jianguo/Xinhua)

FED’in yüzde 2’lik enflasyon hedefinin uluslararası arenadaki koşullar dikkate alındığında “aşırı iyimser bir seviye” olduğunu kaydeden Tufan, FED’in hedefi ya yüzde 3’e çıkaracağını ya da piyasa beklentilerinin aksine faiz oranlarını daha da artıracağını savundu.

FED’in rezerv parası olması nedeniyle Amerikalıların yüksek enflasyonun etkisini daha az hissedebileceğini vurgulayan Tufan, faizlerin yüzde 6’ya ulaşması halinde küresel piyasaların ciddi şekilde sarsılabileceğini ve küresel ekonomideki büyümenin darbe alabileceğini söyledi.

Tufan, “Böyle bir durumda dünyanın her yerinde hiperenflasyon ve stagflasyon süreçlerini tartışacağız.”

Tufan, “Borsalarda satışların derinleşmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi birçok ülkenin refah seviyelerinin düşmesine ve çok daha büyük bir krizle mücadele etmelerine neden olacaktır. şişirme.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu